Meditasyon

Bilinmeyen.Com Yeni Çağ Kategorisi / Meditasyon bölümü

Bilinçaltını meditasyon ile temizlemek

Meditasyon yöntemlerinin bir diğer türü veya meditasyona yaklaşım biçimi hatta başlangıç için çok yararlı olabilen yöntem simgesel imaj çalışmalarıdır. Örneğin "Süpürge" ve daha ileri aşamalardaki "Soğan" yöntemleri. Süpürge yöntemi, meditatif haldeyken yapılır; zihinde beyin veya bilinç geniş ve loş bir oda olarak düşünülür yani hayal edilir. Fakat odanın tabanı, çeşitli çöp artıkları, tozlar ve küçük eşyalarla doludur. Önce, odanın kirliliğini bütünüyle algılamak için yerini görmelisiniz, bilincinizden yayılan ve yavaş yavaş artan bir ışığın odayı gittikçe aydınlattığını imajine etmeye başlayın, her köşenin aydınlandığından ve herşeyi gördüğünüzden emin olduğunuzda bu kez elinizde bir saplı süpürgenin bulunduğunu varsayacaksınız. Artık odayı süpürmeye başlayabilirsiniz, yavaş yavaş ve dikkatle, çöpleri düşleyin ve bilin ki onlar sizin günlük yaşamda bilincinizde biriken negatif etkilerdir, süpürmeyi bitirin, tüm artıkları köşeye topladıktan sonra odanın artık aydınlık ve tertemiz olduğundan emin olun. Son olarak odanın çöplerini toplamış olduğunuz köşede zeminde sonsuzluğa açılan bir kuyuyu imajine edin, kuyunun karanlık ağzını iyice gördükten sonra çöpleri oradan içeriye dökmeye başlayın. Artık onlar geriye dönmeyecek şekilde sonsuzlukta yok olacaklardır. Şimdi her köşesi aydınlanmış tertemiz bilinçaltı odanızın kapısını kapatıp, güncel bilincinize geri dönebilirsiniz. "Soğan" yöntemi Sufizm´de, Budizm ve Hinduizm´de geçerli olan ileri aşamada bir "ben" hali veya bilinci oluşumudur. Burada hedef egoyu eritmek, yoklukta yok olmak ve sonsuzluğu kabul ederek gerçek benliği bulabilmektir. Sufi anlatımla yöntem; "Ben beden değilim-ben duygular değilim-ben zihin değilim-ben bu değilim-ben o değilim,öyleyse ben neyim?-benlik nedir?-o bedendedir-o herkesdedir-o her yerdedir-o her şeydir-o öz benliktir-ben O´yum-İlahi Birliğim." şeklindedir. Ama bu yöntem usta meditatörlerin ve bilinç bilgelerinin başarabileceği bir iştir.

Meditasyon yapın,rahatlayın

Binlerce yıllık bir yöntem olmasına rağmen, içerik ve amaçları farklı olsa dahi aynen astroloji veya büyü gibi insanların geçmişte bırakmadığı ruhsal eğitim yöntemlerinden birisi ve belki de en önemlisi meditasyondur. Orta Doğu dinlerinin öncesinden gelen gelerek Sufizm ve Paganizm´in temel öğelerinden birisi olan meditasyon günümüzde milyonları etkilemektedir ve hatta Hindu bir bilge olan Mahareshi Yogi´nin TM öğretisi bilimsel platformda yer bulmuş ve dev bir örgüte dönüşmüştür, Bu yazıda meditasyonun temel uygulamaları anlatılırken, kökenine de bir göz atılıyor. Meditasyon ne demektir veya nasıl ortaya çıkmıştır sorularını bir yana bırakarak, ne işe yaradığını araştıralım ama öncelikle meditasyon yapmak için bir yere ihtiyacınız vardır. Burası olabildiğince sessiz, loş ve hava akımının olmadığı bir yer olmalıdır, telefondan, televizyondan uzak olunmalıdır. Her ne kadar her ortamda yani bir ulaşım aracında veya iş yerinde hatta bir plajda dahi meditasyonun yapılabileceğini söyleyenler varsa da, uygun olan yer evinizde özel bir yerdir. Çok sessiz bir yerdeki veya yazlıklardaki bir bahçede de yapılabilir. Bir diğer önemli yön, hasta olunmamasıdır. Örneğin, nezleyken meditasyon yapmamanız gerekir, zor nefes almak, ağrılar veya göz yaşarması meditasyonu zorlaştıracaktır. Meditasyon öncesinde, ılık bir duş yapmak, boş bir mide ile olmak ve tuvalet ihtiyaçlarınızı gidermeniz yararlıdır. Çok rahat bir giysi içinde olmanız önemlidir, en uygunu Hint usulü sari biçimi bir giysidir, eğer eşofman türü birşey giyiyorsanız belinizin ve boğazınızın serbest, rahat olması yararlıdır.

 

Meditasyonda sesle görmek

Sesin ve görmenin önemi

Yoga meditasyonunda konsantre durumuna "dharana", sonraki akışkan olma ya da farkında olma durumuna ise "dhyana" denir. Dikkatinizin dağıldığı anda, objeye yönelin. Beceremiyorsanız sakın sinirlenmeyin ve sabırla defalarca deneyin, aynı zamanda da sabrınızı denemiş olacaksınız. Amaç fazla çaba göstermeden ve hatta hiç uğraşmadan konsantrasyonu başarmaktır. Mahareshi Mahesh Yogi´nin; "Meditasyon yaparken zorlanmamalıyız, aklımızın çok huzurlu ve gayretsiz bir hale geçmesini sağlamalıyız." söze burada önemlidir. Derin konsantrasyonda çevrenizle bütünleştiğinizi ve hafiflediğinizi hissedeceksiniz. Bu bütünleşmenin ileri aşaması "samadhi" yani tek oluş halidir, tasavvufçuların sessiz zikirde ulaştıkları "hal"de buna benzer. Yukarda görsel meditasyondan söz etmiştik, zikir benzeri ses meditasyonu da bir diğer yöntemdir. Konsantre olunacak şey bu kez, bir obje değil bir sesdir. Bir saatin tik-tak sesi, doğadaki sesler yani dalga, çağlayan, rüzgar, yağmur, dere sesleri, bir trenin ritmik tekerlek sesi veya rutin ve çok yumuşak bir müzik sesi yeterli olabilir. Batıda bu seslerin özel olarak kaydedildiği özel kaset ve CD´ler satılmaktadır. Ama müzik biraz farklıdır yani meditatörün müziğin üstün bilincine sahip olması önemlidir, kişinin bilinci müziği yaratan bilinçle buluşabilmelidir ve tabii burada kasdedilen müzik ticari müzik değildir.
 

Meditasyonda temel yöntem ve uygulamalar

Temel yöntem ve uygulamalar

Yere oturun, en rahat nasıl oturuyorsanız öyle oturun. Bazı Budistler örneğin Zen Budistler önlerine koydukları bir objeye gözlerini dikerek konsantre olurlar, bazıları ise gözlerini kapatarak... Fakat uykuya dalınmamalıdır. Söz konusu obje, bir çiçek, bir mum, bir resim veya desen ya da küçük bir heykel olabilir, göz hizasında duvarda asılı olabilir veya oturduğunuz yerden iki metre ötede alçak bir sehpanın üzerinde durmalıdır. Bu objeye "kasina aracı" denir; Kasina, tüm şey veya bütünlük anlamına gelir. Meditasyonun ileri aşamalarında, görülen cisim artık gözler kapalıyken de imajine edilecektir ama gerçeğine göre daha kusursuzlaşacak, renk, hacim ve boyut olarak farklılaşacaktır. Görsel meditasyon yönteminde, bilinç değişiminin sağlanması için on farklı kasina aracı (Jhana) geçerlidir. On araç, yani dört element "toprak-hava-su-ateş", dört renk "mavi, sarı, kırmızı, beyaz", ışık ve uzaklıktır. Dört element, elemental gücü, dört renk, ruhsal titreşimlerin yükselerek bilincin etkilenmesini, ışık ve uzaklık ise bilincin gelişimini simgelerler. Bunları her yerde, her ortamda bulmak mümkündür. Eğer meditasyona yeni başlıyorsanız, 10 dakika ile başlamak yeterli olacaktır, daha sonra bu süreyi 20 dakikaya ve en çok yarım saate çıkarabilirsiniz. Önceleri önünüze koyacağınız bir saatle zamanı anlayabilirsiniz ama kafanızı saate takmayın, deneyiminiz arttıkça gerekli zamanı kendiliğinizden belirleyeceksiniz. Günde bir kere ile başlayın, zamanınız varsa iki kere de olabilir. İdeal zaman sabah kahvaltısı ve akşam yemeği öncesidir, iki seans arasında 7-8 saat olmalıdır. Oturuş biçiminde bağdaş kurmak önemlidir, yapamıyorsanız dahi öğrenin. Çünkü bağdaş kurarak oturmak yani "Lotüs" oturuşu sağlıklıdır, beden simetrik ve dengelidir ve de psiko-fizyolojik enerjilerin akışı doğaldır. Sırt dik olmalıdır, kan dolaşımı kolaydır, solunum karından, tüm ciğerlerin kullanılmasıyla yapılmalıdır. Soluk alma uygulamalarını meditasyon dışında da deneyin, Ona kadar sayın, her sayıda bir nefes verin, bir zaman sonra her iki sayıda bir ve sonra da her üç sayıda bir nefes vererek devam edin. bunu aylar içinde geliştireceksiniz. Eğer bağdaş kuramıyorsunuz, bir sandalyede oturmayı deneyin. Sonra yerde bir minderde oturun, önemli olan oturuş rahatlığıdır.
 

Transandantal Meditasyon mucizesi

 

Mahareshi´nin TM mucizesi

Meditasyon deyince, akla ilk gelen TM ve Mahareshi Mahesh Yogi´dir. Bir Hindu olan Mahareshi, TM´i yani Transandantal Meditasyonu gurusu olan Swami Brahmananda Saraswati´den öğrendiğini ve yöntemin geçmişinin Vedalar´a yani MÖ 5000 yıllarına dayandığını belirtir. Bir orman koruyucusunun oğlu olan Mahareshi, 1942´de Allahabad Üniversitesi fizik bölümünden mezun oldu. TM´in batıda çok etkin olmasının ve kabul edilme yüksekliliğinin nedeni bu bilimsel tabandır. 1961´e kadar Hindistan´da TM öğreten Mahareshi, daha sonra modern teknolojinin önemini düşünerek ABD´de "Ruhsal Yenilenme Hareketi" ni kurdu daha sonra da Londra´da ve İsviçre´de merkezler oluşturdu. TM´in temel uygulamasındaki kolaylık, günlük yaşamın içinde olması ve etkilememesidir, her gün 20 dakika TM yeterlidir, TM mistik bir yöntem, metafizik kültür veya bir din değil sadece bir tekniktir. Mahareshi, bu yöntemle inancı ve dini ne olursa olsun insanın daha iyi olacağını ve inançsızların ise bilinçsel yaşam düzeyinin artacağını belirtirken, kendi Hinduluğunu dahi perde arkasında tutar. Yöntemin temelinde genelde Sanskritçe olan bir sözcük vardır; "Om" gibi ve bu sözcüğe "mantra" denir, "mantra" günlük TM seansı sırasında sürekli olarak tekrarlanır. TM´ciler yeni başlayan kişiye göre özel bir titreşimin sağlanacağı kişiye özel mantranın gerekliliğini savunurlar. Bunun için adayla özel bir konuşma yapılır, sorular sorularak hoca tarafından mantra seçilir ve bu mantrayı alan kişi eşine dahi söylemeyecektir. TM´ gruplarına veya derneklerine giriş, masonik veya paganist gelenekleri anımsatan özel bir törenle yapılır. Öğretinin temelinde mantra yoluyla bilincin kaba düzeylerden daha yüksek ve hassas düzeylere geçmesi ve sonunda bilincin kaynağına ulaşmak vardır. Mantra, sesli olarak değil içten tekrarlanır. Zamanla mantra çaba göstermeden mekanik bir tekrara dönüşür; bu doğal akıştır. İnsanın TM uygulamasında günlük yaşamını değiştirmemesi ilkesi, diğer Hindu kökenli meditasyoncuların karşı çıkmalarına neden olmuştur. Ama TM, bir arzdır ve talebe göre gelişir, istenirse bir zaman sonra günün önemli bir bölümünü kapsayarak "saflaşma-arınma" amacına ulaşılır. Sonuç olarak, Mahareshi´nin TM yöntemi, meditasyonu tüm dünyaya tanıtmasıyla ve bilimsel desteğe dayanmasıyla başarılı ve yararlı olmuştur. Son yıllarda yine TM yöneticileri tarafından geliştirilen "Birleşik Alan Kuramı" ilkesiyle yola çıkılarak bireysel meditasyonun yerine kitlesel meditasyon çalışmaları yapılarak birleşik bilinç enerjisinin, doğa olaylarını ve hatta savaşları durdurması veya onları yaratan enerjinin bloke edilmesi amaçlanmış ama ne kadar başarılı olduğu belirlenememiştir.

Meditasyon, sonuç olarak bilincsel huzurun sağlanması, fiziksel dengenin yeniden kurulması yönlerinden yararlıdır, şimdilik bu yazıdaki yöntemleri deneyin ve sonra ileri teknik kaynaklarına ulaşıp, okuyun. Size uyan yöntemi bulacaksınız. Meditasyon öylesine bir yöntemdir ki, barış yolunda insanların bilincini olumlu yönde etkileyerek dünyamızı daha mutlu kılabilir.